26 januari 2022

Zakelijk energie vergelijken: waar moet je op letten?

3 min read
zakelijk energie vergelijken

Iedere ondernemer met een eigen bedrijfspand of werkruimte is verantwoordelijk voor de zakelijke energierekening. Wist jij dat energie naast de huur de grootste kostenpost van de maand is voor bedrijven? Daarom is het wel zo prettig om hier en daar geld te kunnen besparen op je zakelijke energie. Een van de stappen die je kunt ondernemen is zakelijk energie vergelijken. Op die manier scoor je altijd de beste deal voor jouw onderneming. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je aan de slag gaat met het vergelijken van zakelijke energie. In dit artikel hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Check de leveringstarieven

Wanneer je zelf op zoek gaat naar een goede energiedeal is het aan te raden om te letten op de leveringstarieven die bij de diverse aanbieders worden vermeld. Op basis daarvan kun je namelijk de goedkoopste energieleverancier voor jouw bedrijf vinden. Hierbij moet je overigens wel rekening houden met twee verschillende soorten tarieven: de vaste leveringskosten en het tarief dat je betaalt per kWh en M3. Per onderneming is het totaal verschillend wat de beste aanbieding is wat betreft de leveringskosten. De één zal meer kunnen profiteren van een deal waarbij de vaste leveringskosten laag zijn en de kosten per kWh en M3 juist hoog zijn, terwijl dit bij de ander precies andersom kan zijn. Bekijk voor je eigen bedrijf wat de beste aanbieding is.

Let op de looptijd en opzegtermijn van energiecontract

Ook is het goed om te weten dat je bij het uitkiezen van een zakelijke energieleverancier moet letten op de looptijd en zo ook op de opzegtermijn van een energiecontract voor je bedrijf. Dit is helemaal het geval wanneer je als ondernemer een grootzakelijk verbruiker bent. Ben je namelijk te laat met het opzeggen of overzetten van je grootzakelijke energiecontract dan krijg je met hoge boetes te maken. Voor kleinverbruikers is dit iets minder streng geregeld, hoewel het alsnog aan te raden is om je opzegtermijn in de gaten te houden. Je energiecontract kan namelijk zonder dat je iets doet worden verlengd tegen hoge verlengingstarieven. De kans is zeer groot dat je ergens anders goedkopere energie af kunt nemen. Let daarom al bij het vergelijken van zakelijke energie op de looptijd en de opzegtermijn van het contract.

Online vergelijken van zakelijke energie

Tot slot willen we je erop attenderen dat je tegenwoordig heel eenvoudig binnen korte tijd weet waar je de beste energiedeal kunt krijgen voor je bedrijf. Het enige dat je hoeft te weten is je gemiddelde jaarverbruik. Met die gegevens kun je aan de slag gaan met behulp van een online energievergelijker, zoals de vergelijker op Minder.nl. Het vergelijken van energie is iets wat je jaarlijks, of in ieder geval iedere keer wanneer je contract bijna afloopt, moet doen. Alleen op die manier pak je het meeste voordeel op je zakelijke energiecontract. Energieleveranciers van zakelijke energie stunten namelijk ieder jaar met te gekke deals. Hierbij betaal je vrijwel altijd minder dan wanneer je bij een energiebedrijf blijft hangen. Het vergelijken via zo’n online tool kost amper tijd of energie, terwijl het je uiteindelijk wel veel geld kan besparen.