Wat moet je met je zakelijke energiecontract doen bij een verhuizing?

Het kan je als ondernemer zo gebeuren: je hebt een bedrijfsverhuizing op de planning staan en je hebt geen idee wat je moet doen met je contract voor grootzakelijke energie. Kun je je energiecontract gewoon meenemen naar het nieuwe adres of is het verplicht om een nieuw contract af te sluiten voor je zakelijke energie? Niets is verplicht: je hebt zelfs de keuze om je energiecontract over te sluiten naar het nieuwe bedrijfspand of om je energiecontract stop te zetten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over je zakelijke energiecontract bij een bedrijfsverhuizing. Met die informatie maak jij gemakkelijker een beslissing over je huidige energiecontract.

Je energiecontract meenemen naar het nieuwe adres

Je moet dus zelf de keuze maken of je je contract mee wilt en kunt nemen of dat je voor een nieuw energiecontract gaat. Wat je ook doet; zorg ervoor dat je er op tijd mee begint. Een goed begin is immers het halve werk – helemaal wanneer het om zakelijke energie gaat. Ben je van plan om je energiecontract mee te nemen? Slim. De meeste energiebedrijven vinden een verhuizing namelijk geen geldige reden om je zakelijke energiecontract zomaar eerder dan afgesproken af te breken. Je hebt immers vooraf gezamenlijk een contract opgesteld waarin staat dat je voor een bepaalde tijd energie af zou nemen. Daar wil een energieleverancier uiteraard graag nog van af. Wanneer er al gas en energie aanwezig is op de nieuwe locatie is de kans groot dat je je oude energiecontract wel stop kunt zetten. Ga in gesprek met je energieleverancier en kijk samen wat de mogelijkheden zijn.

Toch een nieuw energiecontract aanvragen bij verhuizing

Natuurlijk ben je niets verplicht wat betreft het meenemen van je zakelijke energiecontract. Het is alleen wel de meest voordelige optie. Wil je op het nieuwe adres toch met een compleet nieuw energiecontract beginnen? Houd in dat geval rekening met een zogeheten opzegboete. Dat is een bepaald bedrag dat je moet betalen voor de energie die je nog had moeten betalen bij je oude contract. Deze boete komt dus bovenop de kosten van je nieuwe energiecontract; dat kan flink oplopen. Maar: wanneer je dit weet en alsnog een ander contract wilt voor je bedrijf dan kan dat wel gewoon. Zorg er altijd voor dat je de beste deal scoort zodat je niet alsnog veel te veel betaalt. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker; op Minder.nl vind je zo’n vergelijker waarmee je binnen no time weet welke aanbieding het beste bij je bedrijf past. 

Hier moet je aan denken wanneer je verhuist met je bedrijf

Weet je wanneer de verhuizing gepland is? Laat je energieleverancier dat dan zo snel mogelijk weten. Op die manier kunnen zij je gegevens zo snel en goed mogelijk aanpassen, zodat je op de nieuwe locatie direct profiteert van zakelijke energie. Een energiebedrijf heeft altijd wat tijd nodig om je gegevens te verwerken. Zorg er ook voor dat het energiebedrijf je meterstanden ontvangt. Bij een slimme meter gaat dit automatisch en kan de leverancier precies zien wat je energieverbruik is. Heb je een analoge meter? In dat geval moet je je gegevens zelf even doorgeven. Tot slot is het verstandig om op de nieuwe locatie te checken hoe zwaar de energiemeters zijn. Het kan namelijk maar zo zijn dat die meters veel zwaarder zijn dan wat jij nodig hebt. Dat betekent dat je maandelijks veel meer betaalt aan netbeheerkosten zonder dat je daar daadwerkelijk gebruik van maakt. Zonde van je geld! De netbeheerder kan dit voor je aanpassen wanneer de sterkte niet overeenkomt. Dit kost weliswaar geld, maar is alsnog goedkoper dan wanneer je er niets aan doet.