26 januari 2022

Wat is outplacement precies?

3 min read

Wanneer u ontslagen bent door uw werkgever, kan het zijn dat deze u een outplacement traject aanbiedt. Dit is niet wettelijk verplicht, maar doorgaans wel gangbaar. Wanneer uw werkgever u outplacement aanbiedt, betekent dit dat u hulp krijgt bij het zoeken van een nieuwe baan of andere functie, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer.

Wanneer krijgt u outplacement?

Maar wanneer heeft u dan precies recht op outplacement? De aanleiding hiervoor is ontslag of dreigend ontslag, bijvoorbeeld door reorganisatie of omdat uw werkgever niet meer met u wilt werken. Zoals eerder gezegd is het niet verplicht om het traject aan te bieden, maar het heeft wel voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Voor de werknemer is het natuurlijk gemakkelijker om snel een nieuwe baan te vinden, terwijl het traject voor de werkgever bijdraagt aan de wettelijke verplichting tot goed werkgeverschap.

Om erachter te komen of u recht heeft op een outplacement traject, kunt u in de ontbindingsovereenkomst in uw contract kijken, hier staat dit over het algemeen aangegeven. Daarnaast kunt u hier terugvinden hoeveel van het eventuele traject vergoed wordt. Een outplacementbureau is over het algemeen niet goedkoop, en het verschilt per werkgever hoeveel er vergoed wordt. Soms is dit een vast bedrag, en soms een percentage van uw salaris.

outplacement

Hoe ziet het traject eruit?

Maar wat houdt het traject dan precies in en wat gaat u doen tijdens het outplacement traject? Verschillende bureaus werken met verschillende vormen van begeleiding, maar over het algemeen zijn de volgende fases van toepassing:

Verwerking van het ontslag

Het feit dat u een outplacement traject ingaat, betekent natuurlijk dat u of al ontslagen bent, of uw ontslag dreigt. Dit kan natuurlijk een grote impact hebben en gevoelens van woede, verdriet of frustratie oproepen. Voordat u richt op het vinden van een nieuwe baan, is het daarom belangrijk om deze gevoelens eerst te verwerken en uw ontslag een plek te geven.

Uzelf en uw kwaliteiten leren kennen

Tijdens de tweede fase richt u zich up uzelf, en voornamelijk uw eigenschappen en kwaliteiten. Hierbij worden de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik bereiken?’ en ‘waar sta ik nu?’ beantwoord. Het klinkt natuurlijk als vanzelfsprekend, maar zeker wanneer u een lange tijd binnen hetzelfde bedrijf gewerkt heeft, is het belangrijk om hier voor uzelf antwoord op te geven en uw kwaliteiten goed op een rij te kunnen krijgen. Zo wordt het vinden van een nieuwe baan die bij u past stukken makkelijker.

Sollicitatietraining

Daarna volgt de sollicitatietraining. Zoals eerder gezegd, wanneer u recht heeft op outplacement, heeft u waarschijnlijk lange tijd binnen hetzelfde dienstverband gewerkt, en is het dus een tijd geleden dat u voor het laatst gesolliciteerd heeft. Daarom wordt u getraind op alle vlakken van de sollicitatie; het opstellen van een cv en brief en het voeren van het gesprek.

Het zoeken van werk

Als laatste is er het daadwerkelijke zoeken van werk. U heeft natuurlijk veel begeleiding en training gehad, maar het komt op uzelf aan als het gaat om het daadwerkelijke vinden van een nieuwe baan. U krijgt de mogelijkheid om alles wat u geleerd toe te passen en door regelmatige begeleidingsgesprekken krijgt u steun bij het zoeken van een baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *