Wat is lassen en waar heb je lasdraad voor nodig?

Je weet wel wat lassen is, maar weet je het écht? Snap je het proces, en waar het precies voor gebruikt wordt? Weet je waar lasdraad voor dient, of wat elektroden zijn? We kennen allemaal het woord ‘lassen’, maar om te begrijpen wat het precies inhoudt lees je hier een uitgebreide uitleg.

Lassen

Lassen is een manier om materialen te verbinden. Het is een techniek die door middel van druk en warmte twee objecten aan elkaar vast kan maken. Deze verbindingstechniek wordt veel gebruikt in de metaalbewerking en werktuigbouwkunde. Dat is echter niet de enige plek waar je een ervaren lasser tegenkomt. Er zijn ook steeds meer mensen die lassen als techniek inzetten voor allerhande klussen in en rondom het huis.

Lastechniek Rijnmond

Goed, lassen werkt dus met opwarming. Tijdens het lassen wordt het materiaal verwarmd totdat het zich in een vloeibare of deegachtige vorm bevindt. Tijdens deze opwarming, veroorzaakt door verbranden van gas, wordt nieuw materiaal toegevoegd. Dit materiaal heet de lasdraad. Lassen zorgt voor continuïteit tussen de twee materialen die verbonden worden, waardoor er een zeer sterke constructie ontstaat. In verschillende lasprocessen kan ook druk worden gebruikt als vervanging of aanvulling op de warmte. 

Lasprocessen

Er zijn veel verschillende lasprocessen te noemen, allemaal met eigenschappen en werkwijzen die deze soort uniek maken. Wanneer je gewoon voor in je eigen huis een klein project gaat lassen, is het niet nodig van al deze lasprocessen op de hoogte te zijn. Het kan echter wel boeiend zijn om te weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van lassen.

Inmiddels zijn er tientallen lasprocessen. Welke wanneer wordt toegepast verschilt flink. Zo zijn er sommige processen specifiek voor dik plaatmateriaal, of juist dun. Sommige lasprocessen zijn speciaal voor buiten ontwikkeld. Andere lasprocessen zijn zelfs geschikt om onder water toe te passen.

De lasprocessen zijn onder te verdelen in booglassen, elektrisch weerstandlassen, autogeenlassen, druklassen, bundellassen en er is een restcategorie voor overige lasprocessen. 

Lasdraad in verschillende soorten

Een lasdraad is de draad die je bij het lassen versmelt met twee elementen. Daardoor verbindt je de twee dus. De lasdraad is daardoor vrijwel onmisbaar in het proces. Zonder kun je niet lassen. Lasdraden verschillen in afmeting, prijs, materiaal en kwaliteit: net als bij andere producten. Dit betekent overigens niet dat goedkoop lasdraad per definitie minder stevig of bruikbaar is.

Een aantal soorten lasdraad zijn:

  • Aluminium lasdraad
  • Gevuld lasdraad
  • RVS lasdraad
  • Universeel rutiel lasdraad

Gevulde lasdraad gebruiken?

In sommige gevallen kan het nuttig zijn een gevulde lasdraad te gebruiken. Gevulde lasdraad wordt doorgaans gebruikt voor het lassen zonder gas. Wanneer je MIG/MAG last, kan je een lasdraad gebruiken in plaats van een gasfles met beschermgas. Het laspoeder in de lasdraad biedt dan bescherming in plaats van de gasfles. Een ander woord voor gevulde lasdraad is fluxcore lasdraad. Het MIG/MAG lasproces is overigens het enige proces waarbij gebruik mag worden gemaakt van de gevulde lasdraad. Bij dit proces wordt de lasdraad namelijk door de lastang gevoerd. Daarna wordt deze in het smeltbad gebracht. De lasdraad dient ook als laselektrode en smelt tijdens het lasproces af. De metalen buitenkant gaat dan op in het smeltbad. De poeder in de holle draad wordt omgezet in gassen dankzij de hitte. Deze gassen zorgen ervoor dat het smeltbad is beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Aluminium lasdraad

Ga je aluminium lassen? Dan gebruik je dus een aluminium lasdraad. Er zijn verschillende soorten aluminium lasdraad te koop. Het verschil zit hem in de legeringen. Deze worden toegevoegd aan de draag. Zo kan een aluminium lasdraad bijvoorbeeld gelegerd zijn met magnesium of silicum. De eerste zorgt ervoor dat de draad goed bestand is tegen corrosie. De tweede echter heeft het voordeel dat het lasdraad breed toepasbaar is en dus geschikt voor meerdere projecten. 

Let op: als je gaat lassen met aluminium dan heb je wel een lasapparaat met dubbele draadtoevoer nodig. Daarnaast is een slangenpakket met kunststof binnengeleider aan te raden. 

Las projecten

RVS lasdraad

Dit lasdraad is uitermate geschikt voor hobbymatig gebruik. Het wordt gebruikt voor het lassen van RVS. Als het gaat om grote, commerciële projecten worden wellicht hoge eisen gesteld aan het resultaat. In dat geval moet je goed letten op de spoelgrootte en draaddikte die toepasbaar is voor jouw project. Voor hobbymatig gebruik is een universeel RVS lasdraad vaak voldoende. 

Geschiedenis van lassen

Wanneer je leest over de moderne technieken die vandaag de dag in worden gezet voor het lassen, denk je wellicht dat dit een vrij nieuwe techniek is. Het tegendeel is waar. De eerste sporen van lassen in de geschiedenis dateren al uit de Bronstijd! Ook in het oude Griekenland en in het Midden-Oosten zijn geschriften en bewijzen gevonden die erop wijzen dat lassen een al eeuwenlang gebruikte techniek is. 

De techniek van het lassen werd bovendien gebruikt voor de constructie van de ijzeren pilaar in Delhi, India. Deze is rond 310 na Christus gebouwd. Zo lang is lassen dus al onderdeel van onze manier van leven. 

Smeden

De edelsmeden uit de middeleeuwen waren in principe al bezig met het ontwikkelen van lastechnieken. Een smid hamerde net zo lang op heet ijzer tot de delen met elkaar verbonden werden. Zo werden onder andere wapens en harnassen gemaakt in die tijd. 

De elektroden maakten later pas hun intrede. In 1865 kreeg een Engelsman het eerste patent op een lasproces toegewezen. De elekrische boog werd echter pas praktisch ingezet rond 1881, toen een Rus de eerste bruikbare booglastechniek uitvond met koolstof elektroden. Tijdens dat decennium – het begin van de industriële revolutie – werd gigantisch veel vooruitgang geboekt in lasprocessen.Het duurde niet lang voor ook metalen elektroden werden gebruikt in plaats van de exemplaren van koolstof. 

Las gereedschap

Een les in lassen

Nu je meer weten over lassen, de functie van lasdraden en de geschiedenis van lassen, snap je waarschijnlijk beter waarom lassen zo’n belangrijke functie in onze economie heeft. Lassen is een techniek die oneindig veel dingen mogelijk maakt voor de wereld.