Versteviging van beton nodig? Regel het met bouwstaalmatten

Wanneer betonvloeren- en wanden verstevigd moeten worden, zijn bouwstaalmatten een goed element om deze versteviging te realiseren. Welke bouwstaalmat waarvoor precies geschikt is, dat hangt van de soort mat af. Er zijn meerdere bekende soorten. Hieronder worden er vier wat uitgebreider uitgelicht.

Standaard bouwstaalmatten

Standaardmatten hebben als grote voordeel dat deze uiteindelijk voor een fraai en vlak vloerveld kunnen zorgen. Matten van deze soort zijn namelijk altijd gemakkelijk netjes op elkaar aan te sluiten. Dit komt weer door het feit dat standaardmatten op efficiƫnte wijze aan zowel de korte als de lange kant zijn voorzien van stekken. Logisch dus dat standaardmatten tot de meest populaire behoren.

Betonmatten.

Lettermatten

Bij sommige specifieke onderdelen in de bouwwereld kunnen geen standaardmatten worden gebruikt. Bij deze situaties komt de optie om lettermatten te gebruiken al snel om de hoek kijken. Belangrijkste verschil tussen lettermatten en standaardmatten is dat lettermatten gebogen zijn. Hier is veel sprake van maatwerk, want elke lettermat wordt afzonderlijk getekend door een constructeur. Daardoor weet je wel meteen zeker dat je mat aan de regels en voorschriften voldoet. Bij het bouwen van tunnels worden deze gebogen matten natuurlijk vaak gebruikt. Ook in de woningbouw is dit niettemin een vaak geziene mat. 

Speciaalmatten

Als zowel lettermatten als standaardmatten niet goed genoeg zijn voor een bepaalde toepassing, dan kunnen speciaalmatten nog altijd uitkomst bieden. Hoe deze matten precies worden vervaardigd en gemodificeerd hangt puur af van het uiteindelijke doel van de mat. Bij speciaalmatten is er dus meer dan bij welke andere bouwstaalmat dan ook sprake van maatwerk.

Betonijzer

Gegalvaniseerde betonmatten

Als je het belangrijk vindt een duurzame keuze te maken en dus wenst te gaan voor een betonstaalmat die zo lang mogelijk mee gaat, dan is het aan te raden eens te kijken naar gegalvaniseerde betonmatten. Deze matten staan ook wel bekend als betongaas of als draadmatten. Na het lassen worden deze matten gegalvaniseerd, wat als uitwerking heeft dat deze matten veel minder snel roesten en slijten. Ook wanneer deze rechtstreeks worden blootgesteld aan regen, wind, hagel of sneeuw. Een bekende toepassing van gegalvaniseerde matten bestaat uit schuttingen die je gebruikt om een tuin mee af te scheiden. Dit is een echte aanrader voor elke particulier, te meer omdat je gegalvaniseerde matten naderhand ook nog eens een fraai uiterlijk mee kunt geven.