26 januari 2022

Moet je als ondernemer wel of niet kiezen voor een mkb energiecollectief?

3 min read

Wanneer je als mkb’er op zoek bent naar een passende energiedeal voor je bedrijf is de kans groot dat je een aanbieding van een zogeheten mkb energiecollectief tegenkomt. Zo’n collectief biedt goedkopere mkb energie aan voor ondernemers onder een aantal voorwaarden. Veel ondernemers hebben geen idee wat zo’n mkb energiecollectief precies inhoudt en of het verstandig is om er wel of niet voor te kiezen. Word je benaderd door een energiecollectief voor mkb’ers en wil je er eerst meer over weten? In dit artikel lees je meer over dit soort collectieven en of je er wel of niet voor moet gaan.

Wat is een mkb energiecollectief precies?

In Nederland vind je een aantal actieve mkb energiecollectieven. Dat zijn groepen ondernemers die samen zakelijk energie afnemen voor een afgesproken pakketprijs. Omdat er met meerdere bedrijven en ondernemers gezorgd wordt voor een groot energiepakket dat wordt afgenomen, kan een energieleverancier zo’n pakket vaak goedkoper aanbieden. Het is niet heel vreemd dus dat menig ondernemer ervoor kiest om deel te nemen aan een mkb energiecollectief. Er wordt namelijk mee geadverteerd dat je goedkoper uit zal zijn als ondernemer. Toch is het goed om te weten dat dit niet altijd het geval is. Sterker nog: er zijn best wat haken en ogen te vinden aan een mkb energiecollectief. Dat betekent natuurlijk niet dat je de stap níet moet maken, maar het is wel goed om ervan op de hoogte te zijn. Wanneer je het goedkoopst uit wil zijn voor mkb energie doe je er namelijk goed aan om niet te kiezen voor een mkb energiecollectief. Hieronder lees je waarom dat zo is.

Nooit zakelijke energie op maat

Wist je bijvoorbeeld dat je voor de meeste energiecollectieven voor mkb’ers moet betalen voordat je mee mag doen? Dat betekent dat je dus eerst geld moet betalen om vervolgens wel (of niet) te kunnen profiteren van eventuele korting. Die korting is namelijk vooraf nog niet gegarandeerd, omdat het voordeel afhangt van het totaal aantal ondernemers en de energieprijs op dat moment. Dat voelt wel een beetje dubbel: eerst geld betalen en daarna misschien pas profiteren. Daarnaast moet je weten dat je nooit zakelijke energie op maat ontvangt. Dat komt omdat er zakelijke energie wordt afgenomen voor een hele groep ondernemers. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt in het energieverbruik per individu. Voor de ene ondernemer is dit heel voordelig, terwijl het voor de ander juist veel te duur kan zijn. Kijk dus wat dat betreft altijd even verder voordat je deelneemt aan een mkb energiecollectief.

Niet iedere energieleverancier doet mee

Tot slot kunnen dit soort collectieven wel adverteren met het feit dat je korting kunt pakken op je zakelijke energiecontract, maar het allergoedkoopste aanbod aanbieden? Dat kunnen ze niet. Dat komt omdat niet ieder zakelijk energiebedrijf in Nederland meedoet met dit soort collectieven. Daardoor weet je dus nooit 100% zeker of je het goedkoopste zakelijke energiecontract op dat moment hebt. Misschien is er nog wel goedkopere energie te scoren bij een leverancier die helemaal niet meedoet. Daarom is het aan te raden om altijd zelf op zoek te gaan naar een goede deal. Dat doe je door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Geen zorgen: dit hoef je niet zelf te doen. Gebruik een zakelijke energievergelijker zoals die op energie-zakelijk.nl en zo’n tool doet al het werk voor je. Het enige wat je moet invullen, is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen. Vervolgens krijg je meerdere energiedeals te zien waaruit je zelf de beste match kiest. Goedkoper én eenvoudiger kan het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *