De toekomst van automatisering

      Geen reacties op De toekomst van automatisering

De economie is constant in verandering. En de snelheid waarmee onze werkcultuur verandert lijkt alleen maar toe te nemen. Constante technologische innovatie zorgt ervoor dat er heel veel nieuwe banen ontstaan en ook heel veel banen die er vroeger in overvloed waren verdwijnen. Een van de grootste zorgen voor veel mensen is de automatisering. Het feit dat steeds meer banen door machines gedaan lijkt te worden. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer winkels die betaalcomputers hebben waar de klant zelf zijn producten scant en betaald. Daarnaast zijn er natuurlijk ook in veel fabrieken steeds meer machines die processen automatiseren. Maar is het daadwerkelijk zo dat al deze banen zullen verdwijnen? In dit artikel bespreken we de toekomst van automatisering.

Transportsector

Een van de meest uitgevoerde banen in de Verenigde Staten maar ook in Europa is vrachtwagenchauffeur. Maar zal deze baan er in de toekomst nog wel zijn? Momenteel zijn er al zelfrijdende auto’s maar ze zijn momenteel nog de uitzondering in plaats van de norm. Desondanks zijn er goede kansen dat in de toekomst steeds meer zelfrijdende auto’s zullen komen. Maar voorlopig hoeven vrachtwagenchauffeurs zich nog niet te veel zorgen te maken. Het is namelijk zo dat zelfrijdende auto’s in de afgelopen jaren langzamer ontwikkelen dan gedacht. En zeker voor lange ritten met grote vrachtwagens zullen nog heel lang chauffeurs nodig zijn. Zelfs wanneer er vrachtwagens en auto’s worden ontwikkeld die tot op zekere hoogte zelf kunnen rijden zijn er zeker in de eerste jaren nog chauffeurs nodig die de veiligheid garanderen. Ga er dus vanuit dat in de komende 15 jaar een baan als vrachtwagenchauffeur niet zal verdwijnen.

Fabrieken

Ook in fabrieken lijkt het tegenwoordig zo dat steeds meer banen verdwijnen en door machines worden overgenomen. Dit is natuurlijk een proces dat eigenlijk al begonnen is in 1900 toen Ford de productielijn voor auto’s begon te ontwikkelen. Toch zijn er nog steeds goede vacatures te vinden om in fabrieken te werken. Zelfs met machines zijn er nog steeds mensen nodig die de productielijn overzien. Daarom is het een goed idee om bijvoorbeeld te kijken naar operator vacatures.

Nieuwe opleidingen

Alhoewel sommige vacatures verdwijnen vanwege de automatisering komen er ook altijd nieuwe banen bij waarvoor nieuwe opleidingen beschikbaar zijn. Het is daarom belangrijk om je gehele carrière door te leren en je aan te passen aan de veranderende industrieën. Op deze manier zal het je hele leven lang gemakkelijk zijn om werk te vinden.