Import Export Structuur
 

Import export structuur

De import export structuur is een internationale bedrijfsstructuur voor bedrijven, die internationaal handelen in goederen. Het doel van de import export structuur is het verlagen van belastingen op inkomsten uit deze goederen.
 

Hoe werkt de import exportstructuur?

Door het opzetten van een import export structuur wordt een aanzienlijk deel van de winst verplaatst naar een land met lage tot geen belastingen. Internationale handelsondernemingen kunnen dit realiseren door de in- en verkoop van deze goederen plaats te laten vinden in een dergelijk fiscaal vriendelijk land. Belangrijk is echter wel dat deze activiteiten ook daadwerkelijk in dat land plaatsvinden. Alleen een postadres in dat land (ook wel “brievenbusfirma” genoemd) is dus niet voldoende. Om deze reden zijn dergelijke structuren dus met name interessant voor ondernemingen, die zich ook daadwerkelijk lokaal (in dat belastingvriendelijke land) kunnen vestigen.
 

Voorbeeld

Een Nederlandse onderneming importeert goederen vanuit China naar Nederland. De winst wordt nu volledig in Nederland belast met 20% to 25% vennootschapsbelasting. Door het opzetten van een handelsonderneming in Hong Kong (waar de vennootschapsbelasting 0% is) kunnen de producten vanuit deze vestiging worden ingekocht en verhandeld wereldwijd. De vestiging in Nederland kan dan bijvoorbeeld slechts dienen als distributiecentrum. op deze wijze valt de winst dus niet meer in Nederland maar in Hong Kong en wordt de vennootschapsbelasting voorkomen.
 

Vestiging en goederen

Zoals gezegd dient wel de vestiging fysiek in dat land aanwezig te zijn, echter hoeft bij gebruik van een import export structuur de handel in goederen niet fysiek via Hong Kong te verlopen, maar kunnen de goederen rechtstreeks worden verzonden vanuit iedere leverancier wereldwijd naar bijvoorbeeld het distributiecentrum in Nederland. Dit voorkomt dus extra logistieke kosten en tijd. Een grondig “kosten baten analyse” vooraf is noodzakelijk omdat goede kennis van de locale fiscale wet- en regelgeving noodzakelijk is. Onze ervaren adviseurs ondersteunen u dan ook graag bij het maken van de juiste keuze en begeleiden u tevens bij het opzetten van de uiteindelijke structuur.
 

Jurisdicties

De keuze van het land waar deze handelsvennootschap dient te worden opgericht is mede afhankelijk van het werelddeel waar de onderneming handelt. Zo zal een bedrijf dat veel handelt met Aziƫ in veel gevallen kiezen om een handelsfirma op te richten in Hong Kong. Veel gebruikte landen voor dit soort structuren zijn o.a.:

 

Mogelijkheden voor uw situatie?

Het wel of niet kunnen toepassen van bovengenoemde mogelijkheden is volledig afhankelijk van uw wensen en situatie. Wij adviseren u dan ook contact met ons op te nemen, om te kunnen bepalen of een adviesgesprek voor u zinvol is.

Meer weten over onze werkwijze?

Indien u meer wilt weten over onze werkwijze, klik dan HIER!

Advies afspraak

Voor een adviesafspraak over deze of andere onderwerpen op de website,
kunt u contact met ons opnemen via de hier onderstaande knop!

Vrijblijvend contact opnemen voor informatie